Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΕΙΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ

Από τον ΝΙΚΟ ΣΑΟΥΛΙΔΗ

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, κατασκεύασαν και δοκίμασαν ένα αυτοκόλλητο “τατουάζ” το οποίο εξάγει γλυκόζη από το αίμα και καταγράφει τα επίπεδά της. Ο τρόπος λειτουργίας του; Χρησιμοποιεί τη γλυκόζη που υπάρχει ανάμεσα στα κύτταρα του δέρματος, μετρώντας τη με ενσωματωμένους αισθητήρες. Αυτό το νέο “gadget”, δεν είναι μόνο διακριτικό, αλλά και εξαιρετικά φθηνό -κοστίζει μόνο λίγα λεπτά του ευρώ!- και φαίνεται να δουλεύει τόσο καλά, αν όχι καλύτερα από την παραδοσιακή μέθοδο, όπου ο ασθενής πρέπει να τρυπάει ένα δάκτυλο στο χέρι του ώστε να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης με ειδική συσκευή.
Οι διάφοροι τύποι διαβήτη επηρεάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και παρά την πρόοδο στην ιατρική επιστήμη, παραμένουν μια από τις κύριες αιτίες θανάτου. Οι ασθενείς πρέπει να ελέγχουν συχνά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενες επιπλοκές. Παρ’ όλα αυτά, ένα μεγάλο μέρος τους είναι απρόθυμοι να το κάνουν, λόγω της επίπονης διαδικασίας τρυπήματος του δακτύλου, κάτι που έχεις ως αποτέλεσμα να παραμελούν τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης. Επομένως, είναι απαραίτητη μια νέα μέθοδος , μη επίπονη, ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία παραμέλησης συνεχών ελέγχων της κατάστασης του ασθενούς.
Το αυτοκόλλητο που ενσωματώνει μικροσκοπικά ηλεκτρόδια, είναι εύκαμπτο και διαρκεί περίπου για μια μέρα. Δοκιμάστηκε σε εθελοντές ηλικίας 20 με 40 ετών, με κανέναν από τους ασθενείς να δηλώνει κάποια ενόχληση, αν και κάποιοι παρατήρησαν ένα μούδιασμα που όμως έφυγε μετά από λίγα δευτερόλεπτα

Οι ερευνητές δουλεύουν τώρα ώστε να αναπτύξουν ένα όργανο που θα επικοινωνεί μέσω Bluetooth, το οποίο λέγεται ότι θα μπορεί να στείλει τις πληροφορίες είτε στο κινητό τηλέφωνο του γιατρού, είτε σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή επιλέξει ο ασθενής. 

Πηγή: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/temporary-tattoo-diabetics-could-eliminate-need-finger-prick-tests                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου