Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΕΚΤΥΠΩΤΗ BRAILLE ΑΠΟ LEGO

Από τον ΝΙΚΟ ΣΑΟΥΛΙΔΗ

Τα Lego μπορεί για τους περισσότερους να είναι απλά ένα παιχνίδι. Άνθρωποι όμως σε όλο τον κόσμο έχουν χτίσει με αυτά απίστευτες κατασκευές, όπως αυτοκίνητα ή ακόμα και σπίτια! Αυτός όμως ο δωδεκάχρονος μαθητής από την Καλιφόρνια, είχε άλλα σχέδια για τα διάσημα τουβλάκια…
Κατάφερε να κατασκευάσει λοιπόν, έναν εκτυπωτή ο οποίος αντί να τυπώνει σε κάποια γλώσσα όπως τα ελληνικά ή τα αγγλικά, εξάγει κείμενα γραμμένα σε Braille, τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι τυφλοί για να διαβάζουν. Όταν ο Shubham Banerjee έμαθε πως τέτοιες συσκευές κοστίζουν πάνω από 2000$, ποσό απαγορευτικό για ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που τις έχουν ανάγκη, σκέφτηκε έναν τρόπο να δημιουργήσει μια ανάλογη μηχανή με πολύ μικρότερο κόστος κατασκευής. Ρίχνοντας το budget στα 350$, κατάφερε να προμηθευτεί το ρομποτικό κιτ της Lego, στο οποίο θα βασιζόταν η συσκευή “Braigo” όπως την ονόμασε. Ο χρήστης, μπορεί με ένα πληκτρολόγιο να εισάγει το κείμενο που επιθυμεί, και το “Braigo” αναλάμβανε με μια πινέζα να δημιουργεί ωπές και εξογκώματα στο χαρτί, το οποίο θα μπορούσαν οι τυφλοί να “διαβάσουν” με τη βοήθεια του χεριού τους.


Ο μικρός μηχανικός, όχι μόνο κατάφερε να κερδίσει πολλά βραβεία, αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα ιδρύοντας τη δικιά του εταιρεία ονόματι “Braigo Labs”! Γίγαντες του τεχνολογικού κόσμου όπως η Intel, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την εφεύρεση, επενδύοντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στην πρόσληψη μηχανικών που θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό μιας εμπορικής εκδοχής του “Braigo”, με χαμηλό κόστος παραγωγής. Η Braigo Labs έχει προγραμματίσει δοκιμές σε ένα πρωτότυπο του νέου μηχανήματος αυτό το καλοκαίρι, και αν οι ελπίδες τους επιβεβαιωθούν, θα είναι έτοιμο να μπει στην αγορά στο τέλος του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου