Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ "ΝΟΗΣΙΣ"

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΖΟ


Την Τρίτη 17/3/15 η α΄ και η β΄ τάξη του ΓΕΛ Μαυροθάλασσας πήγαμε σχολική εκδρομή στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών (NOESIS) της Θεσσαλονίκης. Από τις διαθέσιμες δραστηριότητες - παραστάσεις, εμείς επισκεφθήκαμε τις εξής: 

 1) Μουσείο Τεχνολογίας,
 2) <<Σινικό Τείχος>> ( στον προσομοιωτή) ,  


3) <<Θαύματα του Σύμπαντος>> ( στο πλανητάριο ) 


και τέλος, 4) <<Ο Δαρβίνος και το μυστήριο της φύσης 3D>> ( στο κοσμοθέατρο ).
Ο πιο διασκεδαστικός και ελκυστικός, κατά την γνώμη μου, χώρος για όλες τις ηλικίες είναι το Τεχνοπάρκο του Μουσείου Τεχνολογίας.


Το Τεχνοπάρκο είναι ένας χώρος διάδρασης. Ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά, πρωταγωνιστεί και μαθαίνει διασκεδάζοντας.
Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο Frank Oppenheimer, εμπνευστής της δημιουργίας τέτοιων εκθέσεων: «Το πρώτο πράγμα που προσπαθώ να πετύχω όταν διδάσκω, είναι να κάνω τους μαθητές μου να νιώσουν ότι η κατανόηση επιστημονικών αρχών και φαινομένων προσφέρει ικανοποίηση και διασκέδαση. Αν, δίνοντας αυτό το κίνητρο, κάνω τους μαθητές μου να θέλουν να καταλαβαίνουν όλο και περισσότερα πράγματα, δηλαδή να είναι περίεργοι, τότε ίσως το μάθημα μου τους βοηθήσει να βελτιώσουν όλη τους τη ζωή»
Η ιστορία του Τεχνοπάρκου και των διαδραστικών του εκθεμάτων ξεκινάει από το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το 1991. Έκτοτε η έκθεση αποτελεί μόνιμο τμήμα των δραστηριοτήτων του Μουσείου. Η ανταπόκριση των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της πολυετούς παρουσίας των διαδραστικών εκθεμάτων στο Μουσείο ήταν ενθουσιώδης.
Σήμερα, το Τεχνοπάρκο περιλαμβάνει σε μία έκταση 450m2 , 40 εκθέματα, τα οποία αναφέρονται σε μια ποικιλία επιστημονικών θεμάτων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η οπτική, η μηχανική κ.ά.
Τα διαδραστικά εκθέματα:

– κινητοποιούν τη διάθεση για γνώση
– ενθαρρύνουν την ενασχόληση με την τεχνολογία
– μυούν τον επισκέπτη στη λογική και στις μεθόδους της επιστημονικής σκέψης και
– μετατρέπουν την κατανόηση βασικών επιστημονικών νόμων και φαινομένων, κυριολεκτικά σε παιχνίδι.

Η επίσκεψη στο NOESIS είναι  μία καταπληκτική , διασκεδαστική και παράλληλα εκπαιδευτική εμπειρία, την οποία ο καθένας πρέπει να έχει !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου