Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΜΟΔΑ

Από τον ΤΑΣΟ ΜΠΙΜΠΛΙΑ 

 

      Ασφαλώς ο τίτλος του άρθρου δημιουργεί ερωτήματα , αφού η πρώτη – σχεδόν αντανακλαστική αντίδραση κάθε μαθητή για την μόδα είναι καταδικαστική. Μάλλον αυτό θέλει το ιδεολογικό πλαίσιο της εκπαίδευσης και αυτό υπηρετούν οι μαθητικές αναλύσεις για κάθε θέμα. Ιδεολογίες συχνά εξωπραγματικές, ηθικολογίες γενικές και αόριστες, συχνά υποκριτικές αφού άλλα λέμε και γράφουμε και άλλα πράττουμε.
    Με την μόδα θέλω σήμερα να είμαι πιο ειλικρινής τόσο για τον εαυτό μου, όσο και για τους αρκετούς λαθροεραστές της. Μόδα, ένα παρεξηγημένο θέμα, ταυτόχρονα όμως μια ιδεολογία εντελώς αποδεκτή από την νεολαία. Ένας σύντομος ορισμός είναι « η ενδυματολογική μορφοτυπία που θέλει να περάσει η κοινωνία στους ανθρώπους ». Ο όρος κοινωνία περιλαμβάνει κάθε τι που έχει σχέση με το εμπόριο και τον καταναλωτισμό ιδίως των νέων.
    Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η μόδα, η οποία κατά την γνώμη τους έχει εμπορευματοποιηθεί τελείως, έχει ως σκοπό την ολοκληρωτική υποδούλωση της νεολαίας. Ακόμα πιστεύουν πως η μόδα καταργεί πολλά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ανθρώπων. Αυτό το στηρίζουν στο ότι με την μόδα όλοι οι άνθρωποι θα καταλήξουν να φοράν τα ίδια ρούχα με αποτέλεσμα  να μην μπορούν να εκφράσουν κάποια μηνύματα της προσωπικότητας τους μέσα από την ενδυμασία.
    Παρόλ’ αυτά αν οι άνθρωποι κοιτάξουν με διαφορετική οπτική γωνία το θέμα της μόδας, θα καταλάβουν πως η μόδα δεν « προσφέρει » μόνο αρνητικά στοιχεία. Άραγε τι θετικά στοιχεία μπορεί να προσφέρει η μόδα;
    Η μόδα προσφέρει την δυνατότητα στους ανθρώπους να αναπτύξουν την φαντασίας τους. Με την μόδα κάποιο κοινωνικό σύνολο καταφέρνει να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα μέσω της ενδυμασίας του. Επιπρόσθετα ενισχύεται η οικονομία της χώρας και καταπολεμείται η ανεργία. Ανοίγουν καινούργιες επιχειρήσεις, προωθείται η παραγωγή προϊόντων, ενισχύεται η φοροδοτική ικανότητα των καταστημάτων, ανοίγουν καινούργιες θέσεις εργασίας τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην επεξεργασία των υφασμάτων. Δίνει την δυνατότητα στους εφήβους να ξεχωρίσουν από τους γονείς τους, εφόσον η ενδυμασία τους θα διαφέρει από αυτήν των γονιών τους, και να κάνουν την δική τους επανάσταση μέσα από κάποια επαναστατικά ρούχα που θα φορέσουν. Το κυριότερο όμως είναι πως η μόδα αρκετά εύκολα και γρήγορα, συχνά με λίγα χρήματα, ικανοποιεί την ανάγκη ιδίως των νέων ανθρώπων να κάνουν μία θεαματική αλλαγή στην αισθητική τους με θετικές επιπτώσεις στην όλη ψυχοσύνθεση τους. Η αλλαγή ενδυμασίας μπορεί να νοηματοδοτήσει μία αισιόδοξη στάση προς την διαχείριση των ούτως ή άλλως δύσκολων καθημερινών  προβλημάτων ή ακόμα και την ανάληψη πιο σοβαρών κοινωνικών ρόλων. Ενισχύει το αίσθημα της αυτοεκτίμησης, κάτι αναγκαίο για τον νέο άνθρωπο. Αυτά τα συναισθήματα είναι ίσως τα πιο απαραίτητα στο γκρίζο περιβάλλον που ζει η νεολαία.

    Η μόδα είναι μία πραγματικότητα στην καθημερινή μας ζωή. Η προσφορά της θα εξαρτηθεί από εμάς τους ίδιους. Η προσωπικότητα μας θα της προσδώσει θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Ακολουθώ τη μόδα λίγο ή πολύ ανάλογα με το τι ο ίδιος θέλω και όχι τι επιβάλλουν τα μέσα και τα όργανα που την διακινούν. Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις μόνο κατέγραψα τις αντιρρήσεις μου στον « κατεστημένο » προβληματισμό για μία χωρίς δίκη καταδίκη της μόδας.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου