Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

Από ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

✔Αγάπα τον εαυτό σου.
 
Ε εσύ! Ναι,εσύ που διαβάζεις αυτό το ας πούμε άρθρο(;)το έχεις σκεφτεί ποτέ; Σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό πως και εσύ χρειάζεσαι στοργή,αγάπη,φροντίδα; Μήπως να το σκεφτείς για αυτή τη νέα χρονιά που πλησιάζει; Μήπως να το προσθέσεις στη λίστα με τα πράγματα που έχεις σχεδιάσει να κάνεις με τη νέα χρονιά; Μήπως πρέπει να αφήσεις στην άκρη τις δίαιτες για το καλοκαιρινό κορμί και να αρχίσεις να αγαπάς λίγο παραπάνω τον εαυτό σου; Ε, τι λες; 
Πληγώθηκες πολλές φορές μέσα στο 2017. Σκέφτηκες ποτέ τι μπορεί να έφταιξε; Και πριν απαντήσεις αμέσως το όνομά αυτού που σε στεναχώρησε, σκέψου: "Έφταιξε μόνο αυτός; Εσύ δεν έκανες τίποτα;" Και αυτή τη φορά πριν απαντήσεις πως φυσικά και δεν έκανες τίποτα, σκέψου καλύτερα!
Αν βρήκες την απάντηση, επίτρεψέ μου να σου δώσω και εγώ μία απάντηση και εσύ το μόνο που θέλω να κάνεις είναι να αναλογιστείς αν λέω την αλήθεια:


Εντάξει, μπορεί να μην έδωσα εγώ ακριβώς την απάντηση αλλά η παραπάνω δημοσίευση εξυπηρετεί τον σκοπό μου. 
Έτσι, με αφορμή την παραπάνω δημοσίευση, μήπως πρέπει να σκεφτείς αν ήσουν η προτεραιότητα σου; Γιατί,αν δεν ήσουν,έχουμε να πούμε πολλά. 
Νομίζω πως επιτρέπουμε στους άλλους να μας πληγώνουν και να μας εκμεταλλεύονται, γιατί δεν έχουμε μάθει να αγαπάμε τον εαυτό μας. Γιατί ένας τσακωμός με σημαντικό πρόσωπο, που περνούσαμε μεγάλο μέρος της ημέρας μαζί, συνεπάγεται τη μοναξιά και η μοναξιά φέρνει την απόλυτη ησυχία. Ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας μάς φέρνει πιο κοντά με εμάς και όσα αισθανόμαστε. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί φοβούνται να μείνουν μόνοι. Έτσι,συμβιβάζονται με μετριότητες, με άσκοπες και ανούσιες συναναστροφές. Αδυνατούν να έρθουν αντιμέτωποι με τους "δαίμονές" τους, με όσα δε θέλουν να σκεφτούν, να δουν ή να νιώσουν, γι'αυτό και είναι συνέχεια έξω με τους "φίλους" τους, πίνοντας και μεθώντας, με την ελπίδα πως η διαρκής επαφή με ανθρώπους ή το αλκοόλ θα πάρει μακριά τις "ακατάλληλες", τρομακτικές σκέψεις γι'αυτούς. Και πράγματι, οι έξοδοι και το αλκοόλ επιτελούν την προσδοκώμενη λειτουργία, αλλά όχι για πολύ. Για αυτούς που δεν μπορούν να αντικρύσουν την πραγματικότητα κατάματα, η σχέση με τους ανθρώπους και το αλκοόλ είναι ένας φαύλος κύκλος. Κάθε φορά που νιώθουν πως οι "δαίμονες" πλησιάζουν, πίνουν ή κάνουν μία κλήση στους "φίλους" για να βγουν, προκειμένου να μην πολεμήσουν τα διαμόνια αυτά. Ωραία, ήπιες, βγήκες, τώρα τι; Οι δαίμονες εξαφανίστηκαν; Όταν γυρίσεις σπίτι θα σταματήσουν να σε καταδιώκουν; Δε νομίζω! Άντε πιες πάλι, βγες, να δω τι θα καταλάβεις. Οι παρέες και το αλκοόλ δεν πρόκειται να σου παρέχουν ασφαλές καταφύγιο μία ζωή. Πρέπει κάποια στιγμή να πολεμήσεις, αν θες φυσικά να έχεις μια ευτυχισμένη ζωή. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, έρχονται οι θεωρίες περί αγάπης του εαυτού μας, γενναίοι και σταθεροί σύμμαχοι, να μας βοηθήσουν στον πόλεμο αυτό. 
Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη μοναξιά, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας πρώτα. Αυτοί που αγαπούν τον εαυτό τους και έχουν μάθει να επικοινωνούν μαζί του, απολαμβάνουν εξίσου τη μοναξιά και την παρέα με άλλους. Αυτοί είναι ευτυχισμένοι. Χαίρονται τη ζωή,διαχειρίζονται ευκολότερα τις αποτυχίες και λειτουργούν καλύτερα στις σχέσεις τους. Ξέρουν τι θέλουν, πότε το θέλουν, γιατί το θέλουν. Δεν ταλαιπωρούν τους γύρω τους με την αναποφασιστικότητα και τη βλακεία τους. Τι λες; Θα ήθελες να είσαι ένας από αυτούς; 
Αν ναι, τότε θα πρέπει αρχικά να σέβεσαι τα όρια σου. Θα πρέπει να μάθεις να λες όχι. Όταν νιώθεις πως υπερβαίνεις εαυτόν θα πρέπει να σταματάς αμέσως. Να μην υποχωρείς σε απειλές και κάθε είδους φιλικές προτροπές. Αν είναι φίλος σου, τότε ξέρει τα όρια σου και δεν σε πιέζει. Αν δεν ξέρει τα όρια σου, τότε μάλλον δεν (θα έπρεπε να) είναι φίλος σου. Ο φίλος πρέπει να ξέρει. Πρέπει να σε σέβεται. Όταν λες όχι, θα πρέπει να είναι όχι. Και φυσικά είναι καλό να μάθεις να μην νιώθεις τύψεις για τα όχι που πρόκειται να πεις. Η ζωή δεν είναι γεμάτη ναι και ευκολίες, έχει και πολλά όχι συνοδευόμενα από δυσκολίες, αποτυχίες και απογοητεύσεις. Όπως δέχεσαι εσύ τα όχι τους, που μερικές φορές σε πληγώνουν, θα πρέπει και οι γύρω σου να μάθουν να δέχονται τα δικά σου όχι. Μην ανησυχείς. Θα συνηθίσουν και θα σταματήσουν να επιμένουν. Θα καταλάβουν πως έχεις ανάγκη από προσωπικό χώρο και χρόνο. 
Εκτός από αυτό, προκειμένου να αγαπήσεις τον εαυτό σου, κρίνεται σκόπιμο να δίνεις έμφαση στα θετικά σου στοιχεία και αν δεν μπορείς να αλλάξεις τα αρνητικά, θα πρέπει τουλάχιστον να τα "αγκαλιάσεις", να προσπαθήσεις να συμβιβαστείς και να σκεφτείς πως κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι μας έχουμε αρνητικές πτυχές, απλά επιλέγουμε να τις κρύβουμε καλά για να μην ντροπιαστούμε. Και δεν πρόκειται απλώς για ντροπή, αλλά πρόκειται και για διαφορετικότητα. Φοβόμαστε να είμαστε διαφορετικοί με τις ατέλειές μας και αυτό μας αγχώνει. Προσπαθούμε αγωνιωδώς να είμαστε οι καλύτεροι και οι ομορφότεροι και χάνουμε έτσι το νόημα της ζωής. Ας πάψουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους,τους φαινομενικά τέλειους (γιατί είναι προφανές πως η απογοήτευση δεν είναι επακόλουθο της σύγκρισης με κάποιον χειρότερο από εμάς). Ας σταματήσουμε να προσπαθούμε να βρούμε τι λάθος πάει με εμάς κι ας επικεντρωθούμε στο τι πάει σωστά με εμάς. Ας επιβραβεύσουμε για μία φορά τον εαυτό μας για τα επιτεύγματα του, όσο μικρά κι ασήμαντα κι αν είναι. Ας... ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, δεν είναι ακατόρθωτο. Παίρνει χρόνο... μήνες, ίσως και χρόνια! Αλλά μπορεί να γίνει. Φυσικά δεν πρέπει να ενεργούμε εις βάρος των άλλων, αλλά,αν είναι αναπόφευκτο προέχει η ψυχική μας υγεία. Προσπαθήστε να φροντίζετε τον εαυτό σας γιατί πολύ απλά στο τέλος... όταν όλοι θα έχουν φύγει θα έχετε μόνο αυτόν. Αγαπήστε τον, φροντίστε τον, ακολουθώντας εάν θέλετε τις συμβουλές των αγαπημένων σας και δίνοντας πάντα προσοχή στα μηνύματα που σας στέλνει (π.χ. ένστικτο)• είναι σημαντικά! Εσείς είστε υπεύθυνοι για την ζωή σας, εσείς έχετε τον έλεγχο αυτής. Φανείτε, λοιπόν, αντάξιοι της ευθύνης που έχετε επωμιστεί! Αν μη τι άλλο, όταν είστε ευτυχισμένοι φαίνεται και αν δεν κερδίσετε τον σεβασμό και την αγάπη των άλλων, τουλάχιστον θα είστε εσείς εντάξει με τον εαυτό σας. 
Εύχομαι ολόψυχα η προτεραιότητα του εαυτού σας να γίνει ο στόχος σας για το 2018! 
Και να θυμάστε... Κάθε χρονιά έρχεται μόνο μια φορά. Ζήστε την στο έπακρο και απολαύστε την κάθε στιγμή. Ευτυχισμένο το 2018!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου