Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΙΒΗΡΩΝ, κ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΜΑΡΗ

  Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ


 - Έχετε  υπάρξει  ποτέ παίκτης σε κάποια ομάδα και  αν ναι σε ποιες ; Ο Μακεδονικός   ήταν   μέσα σ΄ αυτές ;

 - Ξεκίνησα να παίζω   ποδόσφαιρο στο χωριό μου στην Ασπίδα Τερπνής  , μετά στην  Ν. Βύσσα, στον Βισαλτιακό και  τέλος  στην  Α.Ε.Ν.   Όχι, ο Μακεδονικός  δεν ήταν  μέσα σ’ αυτές.

 - Ποιο  κατά την άποψη  σας  είναι  το κλειδί   της επιτυχίας στην ομάδα ;

 - Το κλειδί της επιτυχίας κατά την γνώμη μου είναι ότι  ο κόσμος  του χωριού   , οι παίκτες, ο  προπονητής , η διοίκηση    είναι  όλοι  μαζί και κοντά στην ομάδα.

 - Πώς κατά την γνώμη σας  πρέπει  να είναι  ένας  σωστός προπονητής 

 - Νομίζω  ένας  σωστός  προπονητής    κρίνεται  από τα   αποτελέσματα.  Σωστός   κατά  την γνώμη μου είναι αυτός που μπορεί  αυτά τα οποία γνωρίζει   να τα μεταδώσει σωστά και οι ποδοσφαιριστές  να τα αφομοιώσουν.

 - Πιστεύετε  ότι  ένας  προπονητής  πρέπει  να έχει   εμπειρία  σαν  παίκτης ;

 - Σίγουρα όλα  παίζουν το  ρόλο τους, όμως δεν είναι  απαραίτητο. Βλέπουμε  προπονητές  σε μεγάλες  ομάδες  που  δεν έχουν  παίξει  ποδόσφαιρο.

 - Πού  πιστεύετε  ότι  έχετε  κάνει  λάθη  εσείς    σαν  προπονητής  και   πού οι  παίκτες   σε μια  ήττα  ;

 - Όλοι  έχουμε κάνει  λάθη,   και  εγώ και  οι  ποδοσφαιριστές.

 - Ποιοι  είναι  οι καλύτεροι  παίκτες  της  ομάδας;  

 - Όλοι έχουν τον ρόλο τους μέσα στην ομάδα , καλός  ποδοσφαιριστής  είναι  αυτός που κάνει  την δουλειά του προπονητή.

 - Ποια  είναι τα μεταγραφικά  σχέδια  της   ομάδας ;

 - Δεν  έχουμε  μεταγραφικούς στόχους  νομίζω ότι η  ομάδα  είναι  πλήρης.    

- Ποιος  είναι  ο στόχος  της  ομάδας ; 


 - Ο  στόχος της ομάδας  είναι   στο  τέλος   του  πρωταθλήματος   να είναι  στις   δυο πρώτες  θέσεις, οι οποίες   οδηγούν στην  άνοδο  στην επόμενη  κατηγορία.  

 - Σας ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία.

 - Εγώ ευχαριστώ.

ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΕ Ο ΣΤΡΥΜΟΝΑΣ - ΘΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ

​Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΖΟ


Δύσκολες στιγμές αγωνίας περνούν οι κάτοικοι του δήμου Βισαλτίας Σερρών, καθώς το ανάχωμα στον οικισμό Αχινού, φέρεται ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει πλέον τα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα, μετά το αναγκαστικό άνοιγμα των θυροφραγμάτων της λίμνης Κερκίνης, που έγινε χθες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Αχινού Ανέστη Κεμανιτζόγλου, το ανάχωμα έχει ήδη υπερχειλίσει, ενώ αναμένονται δυνάμεις του στρατού προκειμένου να δημιουργήσουν, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και την περιφερειακή Ενότητα Σερρών, πρόχειρα αναχώματα, παράκτια του Στρυμόνα, προκειμένου να διαφυλαχτούν οι γεωργοκτηνοτροφικές κτιριακές εγκαταστάσεις της περιοχής από τα ορμητικά νερά.
"Η κατάσταση σήμερα είναι δραματική" δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Κεμανιτζόγλου, ενώ επεσήμανε ότι ήδη η δημοτική αρχή προειδοποίησε τους αγρότες του δήμου να αποφύγουν τη διέλευσή τους στους αγροτικούς επαρχιακούς δρόμους, κοντά στον ποταμό.
"Ο όγκος του νερού που περιμένουμε δεν έχει φτάσει ακόμη στην περιοχή και ήδη ζούμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση" είπε ο κ. Κεμανιτζόγλου.
Την ίδια ώρα, υποστηρικτικά αναχώματα, παράκτια του Στρυμόνα, κατασκεύαζαν όλη τη νύχτα, σε τέσσερα σημεία που υπερχείλισε ο ποταμός, υπάλληλοι του Δήμου Εμμανουήλ Παππά. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος,Δημήρης Νότας, "μέχρι τις 6 το πρωί σκαπτικά μηχανήματα του δήμου κατάφεραν να επουλώσουν τις πληγές και να αποτρέψουν τον κίνδυνο καταστροφικών πλημμυρών στους οικισμούς Ψυχικό, Βαλτοτόπι και Παραλίμνιο Πεθελινό".
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, επισημαίνει πως η λίμνη Κερκίνη βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο με τη στάθμη του νερού να ξεπερνά τα 36 μέτρα και να αγγίζει τα 36,9. "Η λίμνη βρίσκεται σε τελικό οριακό σημείο, και δυστυχώς περιμένουμε πολύ νερό από τη Βουλγαρία" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "προσπαθούμε να έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, ελπίζω να τα καταφέρουμε".

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΩΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΖΟ

Από τα χαράματα της Κυριακής 29 Μαρτίου -συγκεκριμένα στις 3 το πρωί ώρα Ελλάδος- η χώρα μας, μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  λειτουργεί ξανά με Θερινή Ώρα.

Άρα, τα ρολόγια προχώρησαν μία ώρα μπροστά. Στην Αμερική η Θερινή Ώρα θα αρχίσει την πρώτη Κυριακή του Απριλίου.

Ο θεσμός της θερινής ώρας, όπως εξηγεί ο Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας.

Έτσι, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προστίθεται μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες κάθε ωριαίας ατράκτου, η οποία αφαιρείται και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Με αυτό τον τρόπο, όταν υπάρχει θερινή ώρα, ο Ήλιος δύει μία ώρα αργότερα (σύμφωνα με τα διορθωμένα ρολόγια), οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στη δύση του Ήλιου και στην ώρα που πάμε για ύπνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές τους.

Την ιδέα της θερινής ώρας για πρώτη φορά εισηγήθηκε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, ενώ η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1916.

Κάπως έτσι, λοιπόν, την Κυριακή, η ημέρα δεν είχε διάρκεια 24 ωρών, αλλά 23, και η ώρα που «χάθηκε», θα προστεθεί την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, η οποία θα έχει διάρκεια 25 ωρών.

Πηγή: defencenet.gr  

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΑΣ

Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΙΔΗ

Την Παρασκευή 20/3/2015, οι μαθητές της 1ης, 2ας Λυκείου και της 1ης Γυμνασίου παρακολούθησαν μια παρουσίαση από τον κ. Αντωνιάδη. Η παρουσίαση αφορούσε τον Ερατοσθένη, τον Ισημερινό και τον Μεσημβρινό. Πιο αναλυτικά οι μαθητές παρακολούθησαν κάποια βίντεο για την κίνηση της Γης και την μέτρηση της περιφέρειας της από τον Ερατοσθένη.
 
 Στη συνέχεια η κ. Γιαννίδου ήθελε να εφαρμόσει το πείραμα του Ερατοσθένη και να υπολογίσει μαζί με τους μαθητές την ακτίνα της Γης. Όμως τα σχέδια μας ναυάγησαν, καθώς μετά την παρουσίαση υπήρχε συννεφιά, πράγμα που καθιστούσε αδύνατο τον σχηματισμό σκιάς, που ήταν απαραίτητος για το πείραμα. Όμως δεν το βάλαμε κάτω και το Σάββατο 21/3/2015, που ήταν η εαρινή ισημερία, μια ομάδα μαθητών με την κυρία Γιαννίδου μαζεύτηκαν στον χώρο του σχολείου για να πραγματοποιήσουν το πείραμα. Οι μαθητές που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

1η) Δήμος Κιτσικούδης - Βασίλης Μπουδούρογλου

2η)Παναγιώτης Ασλανίδης – Νίκος Ανθουλάκης

3η) Μπόζος Παναγιώτης - Φράνκο Χουσενλάρι















Η κάθε μία είχε μια ξύλινη ράβδο μήκους  1 m, την οποία ακουμπώντας την στο έδαφος μέτρησαν το μήκος της σκιάς που σχηματιζόταν. Τα μήκη των σκιών των τριών ράβδων ήταν τα εξής:
1η) ομάδα: 82,5 cm
2η) ομάδα: 86 cm
3η) ομάδα: 85 cm

 Το μήκος του τόξου της Μαυροθάλασσας από τον Ισημερινό είναι 4529,23Κm (το βρήκαμε με τη βοήθεια του Google Earth). Η μέση ακτίνα της Γης είναι: 6371Κm Επομένως :
Η 1η ομάδα υπολόγισε την ακτίνα
της Γης :6573,09Κm με 3% σφάλμα
Η 2η :6380,86Km με σφάλμα 0,15%
και
Η 3η:6433Κm με σφάλμα 0,97%

Τα αποτελέσματα που βρήκαν οι τρεις ομάδες ήταν διαφορετικά μεταξύ τους (ανάλογα με την σκιά της ράβδου), αλλά δεν απείχαν πολύ από την πραγματική απόσταση. 

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΖΟ

Χιλιάδες λάτρεις και μη των αστρονομικών φαινομένων θαύμασαν την έκλειψη ηλίου και πλέον αναμένουν τα υπόλοιπα ουράνια γεγονότα.
Στον απόηχο, λοιπόν, της έκλειψης ηλίου, το επόμενο μεγάλο αστρονομικό φαινόμενο, σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι το «Ματωμένο φεγγάρι».
Αν σας αρέσουν, ωστόσο, τέτοιου είδους φαινόμενα, δείτε τη λίστα με εκείνα που θα φωτίσουν τους ουρανούς μέσα στο έτος.

13- 18 Απριλίου: International Dark Sky Week είναι η μέρα που θα δείτε όλα τα φώτα να κλείνουν και να παρατηρείται ο ουρανός και τα αστέρια του χωρίς φωτορύπανση.

21-22 Μαΐου: Η βροχή των Lyrids. Είναι οι μετεωρίτες που δημιουργούν φωτεινά «μονοπάτια» δευτερόλεπτα μετά το πέρασμά τους.
23 Μαΐου: Συνηθίζεται να λέγεται ως ημέρα «Κρόνος σε αντίθεση». Ο πλανήτης με τους δακτυλίους θα βρίσκεται πλησιέστερα στη γη, η οποία θα φωτίζεται πλήρως από τον ήλιο. Θα είναι η πιο φωτεινή στιγμή από όλες και θα είναι ορατή όλη τη νύχτα. Αυτή θα είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε τον Κρόνο και τα φεγγάρια του, μέσα από ένα τηλεσκόπιο μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους.
12- 13 Αυγούστου: Είναι η εποχή των Περσείδων και αυτές οι δυο μέρες αποτελούν το πικ τους. Η βροχή Περσείδων ξεκινά βέβαια από τις 17 Ιουλίου και τελειώνει στις 24 Αυγούστου. Είναι μια από τις καλύτερες «βροχές», καθώς η παραγωγή είναι περίπου 50 με 100 μετέωρα την ώρα.

28 Σεπτεμβρίου: Ολική έκλειψη σελήνης. Αυτό συμβαίνει όταν η γη έρχεται ανάμεσα στον ήλιο και το φεγγάρι. Κατά την διάρκεια του φαινομένου, η γη θα πάρει πιο σκούρα μορφή, που σταδιακά θα μοιάζει με το κόκκινο του αίματος. Θα είναι ορατό στις 4 τα ξημερώματα. Είναι ασφαλές να δούμε την έκλειψη με γυμνό μάτι αλλά και με τηλεσκόπια.

20 Οκτωβρίου: Η βροχή των Orionids. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί το πικ του φαινομένου, που πραγματοποιείται όλο τον μήνα. Οι άνθρωποι μπορούν να δουν περίπου 20 μετέωρα την ώρα

Πηγή: iefimerida

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΙΔΗ














Την Παρασκευή 20/3/2015 οι μαθητές του Λυκείου και του Γυμνασίου Μαυροθάλασσας είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το εκπληκτικό φαινόμενο της έκλειψης του Ηλίου. Η έκλειψη, στην περιοχή μας, μπορεί να μην ήταν ολική, αλλά οι μαθητές ενθουσιάστηκαν.


 
Έτσι, αφού είχε προηγηθεί μεσοβδόμαδα διεξοδική ενημέρωση και παρουσίαση του φαινομένου από τον Λυκειάρχη κ. Γεώργιο Αντωνιάδη, προς το τέλος της 5ης ώρας οι μαθητές μαζεύτηκαν στο γραφείο των καθηγητών, όπου με την εποπτεία του κ. Λυκειάρχη  και πολλών καθηγητών  παρατήρησαν το φαινόμενο. Για την παρατήρηση της έκλειψης χρησιμοποιήσαμε  δύο ζευγάρια ειδικών γυαλιών και μία χειροποίητη κατασκευή, την οποία έφτιαξε ο μαθητής της Α' Λυκείου Ασλανίδης Παναγιώτης.







Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ "ΝΟΗΣΙΣ"

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΖΟ


































Την Τρίτη 17/3/15 η α΄ και η β΄ τάξη του ΓΕΛ Μαυροθάλασσας πήγαμε σχολική εκδρομή στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών (NOESIS) της Θεσσαλονίκης. Από τις διαθέσιμες δραστηριότητες - παραστάσεις, εμείς επισκεφθήκαμε τις εξής: 

 1) Μουσείο Τεχνολογίας,
 2) <<Σινικό Τείχος>> ( στον προσομοιωτή) ,  


3) <<Θαύματα του Σύμπαντος>> ( στο πλανητάριο ) 


και τέλος, 4) <<Ο Δαρβίνος και το μυστήριο της φύσης 3D>> ( στο κοσμοθέατρο ).




Ο πιο διασκεδαστικός και ελκυστικός, κατά την γνώμη μου, χώρος για όλες τις ηλικίες είναι το Τεχνοπάρκο του Μουσείου Τεχνολογίας.


Το Τεχνοπάρκο είναι ένας χώρος διάδρασης. Ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά, πρωταγωνιστεί και μαθαίνει διασκεδάζοντας.
Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο Frank Oppenheimer, εμπνευστής της δημιουργίας τέτοιων εκθέσεων: «Το πρώτο πράγμα που προσπαθώ να πετύχω όταν διδάσκω, είναι να κάνω τους μαθητές μου να νιώσουν ότι η κατανόηση επιστημονικών αρχών και φαινομένων προσφέρει ικανοποίηση και διασκέδαση. Αν, δίνοντας αυτό το κίνητρο, κάνω τους μαθητές μου να θέλουν να καταλαβαίνουν όλο και περισσότερα πράγματα, δηλαδή να είναι περίεργοι, τότε ίσως το μάθημα μου τους βοηθήσει να βελτιώσουν όλη τους τη ζωή»
Η ιστορία του Τεχνοπάρκου και των διαδραστικών του εκθεμάτων ξεκινάει από το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το 1991. Έκτοτε η έκθεση αποτελεί μόνιμο τμήμα των δραστηριοτήτων του Μουσείου. Η ανταπόκριση των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της πολυετούς παρουσίας των διαδραστικών εκθεμάτων στο Μουσείο ήταν ενθουσιώδης.
Σήμερα, το Τεχνοπάρκο περιλαμβάνει σε μία έκταση 450m2 , 40 εκθέματα, τα οποία αναφέρονται σε μια ποικιλία επιστημονικών θεμάτων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η οπτική, η μηχανική κ.ά.
Τα διαδραστικά εκθέματα:

– κινητοποιούν τη διάθεση για γνώση
– ενθαρρύνουν την ενασχόληση με την τεχνολογία
– μυούν τον επισκέπτη στη λογική και στις μεθόδους της επιστημονικής σκέψης και
– μετατρέπουν την κατανόηση βασικών επιστημονικών νόμων και φαινομένων, κυριολεκτικά σε παιχνίδι.

Η επίσκεψη στο NOESIS είναι  μία καταπληκτική , διασκεδαστική και παράλληλα εκπαιδευτική εμπειρία, την οποία ο καθένας πρέπει να έχει !!!

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΗΔΟΝΟΧΩΡΙΟΥ

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΖΟ


Η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου που βρίσκεται στο Αηδηνοχώρι Σερρών κτίσθηκε πάνω στα ίχνη και στο επίκεντρο της Αρχαίας Τραγίλου (500-400 π.Χ.). Αποτελεί ένα στολίδι της περιοχής μας με ιστορία που ξεκινάει πολύ παλιά.
Το Αηδονοχώρι έχει το ελληνικότατο αυτό όνομα από το 1620 όπως φαίνεται από αρχείο της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου ( Πατριαρχικό Σιγίλλειο Σουλτανικό Φιρμάνι ). Σε αυτό το χωριό που ήταν μετά την Νιγρίτα, ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά οικισμός της περιοχής Βισαλτίας, γεννήθηκε το 1820-1823 περίπου , ο Κωνσταντίνος κτήτορας της Ιεράς Μονής που μετέπειτα μετονομάσθηκε Κύριλλος.
Ο Κωνσταντίνος το 1843 άρχισε τις εργασίες και το κτίσιμο της Ιεράς Μονής με τις παροτρύνσεις και τις εμφανίσεις του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου αντιμετωπίζοντας εμπόδια τόσο από τους Τούρκους όσο και από τους από τους Αηδονοχωρίτες. Μέσα σε έξι χρόνια κατάφερε να τελειώσει το κτίσιμο και να εξασφαλίσει την άδεια λειτουργίας της Ιεράς Μονής από τις τούρκικες αρχές των Σερρών. Το Δεκέμβριο του 1852 αφού έχει ενταχθεί στην μοναχική κοινότητα του Αγίου Όρους κείρεται μεγαλόσχημος μοναχός και ονομάζεται Κύριλλος.
Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου κατά τους χρόνου της σκλαβιάς υπήρξε για το Αηδονοχώρι αλλά και για όλη την ανατολική Μακεδονία ο μοναδικός φωτεινός φάρος που ζωογονούσε τις ελπίδες των υπόδουλων Ελλήνων και κρατούσε αναμμένη την φλόγα της πίστεως και της συνείδησης των προγόνων μας.
Από την αρχή του Μακεδονικού Αγώνα η Ιερά Μονή πρωτοστατεί και γίνεται κρησφύγετο και προμηθευτής των ελληνικών ανταρτικών ομάδων της γύρω και ευρύτερης περιοχής της Βισαλτίας.
Όμως το βουλγαρικό Κομιτάτο το οποίο συνεργαζόταν συχνά με τις τουρκικές αρχές για την εξόντωση των ενόπλων ελληνικών ομάδων αντιλήφθηκε τις επαναστατικές κινήσεις γύρω από το μοναστήρι και έγινε στόχος τους.
Κάποιο βράδυ λοιπόν ένα τούρκικο απόσπασμα πλησίασε αθόρυβα το χώρο της Μονής και ζήτησε να ανοιχθεί η πύλη της γιατί είχαν δήθεν κάποιον ασθενή ετοιμοθάνατο και ήθελαν να το κοινωνήσουν. Οι Πατέρες της Μονής ανύποπτοι για τις προθέσεις των επισκεπτών και μη γνωρίζοντας ότι είναι Τούρκοι άνοιξαν την πύλη και βρέθηκαν μπροστά στην αγριότητα του τουρκικού αποσπάσματος. Ο Προεστός της αδελφότητας εκτελέστηκε δυτικά της Μονής, στην περιοχή που μέχρι σήμερα ονομάζεται από τους ντόπιους  «Σκοτωμένος», άλλοι δύο μοναχοί στάλθηκαν στην Κωνσταντινούπολη όπου και απαγχονίστηκαν και όσοι μοναχοί σώθηκαν επέστρεψαν στο Άγιο Όρος.
Οι τοπική λαϊκή μούσα καταγράφει αυτά τα γεγονότα με το εξής μακεδονικό τραγούδι, το οποίο δίνει το μέγεθος και το νόημα των γεγονότων.
«Ένας κουτσός καλόγερος παναστασ’ θέλει να κάνει
γράμμα στέλνει στους Έλληνες 
γράμμα στου Μωραΐτες
για να χαλάσουν την Τουρκιά
να σβήσουν το ντοβλέτι
κι αυτά τα τουρκοχώρια.     

Σαν τόμαθε ο Ρουσάμ Μπέης
εφραμ’ μαζεύει 
στο Μοναστήρι κίνησαν στο μοναστήρι πηγαίνουν 
κατέβα βρε καλόγερε για να μας ανοίξεις 
έχουμε και έναν άρρωστο για να τον κοινωνήσεις.

Την πόρτα δεν καλάνοιξε κι απ’ τα μαλλιά
τον πιάνουν
μαρτύρα βρε καλόγερε που είν’ οι Μωραΐτες.»

Η ζωή και η πορεία αυτής της μικρής Μονής της περιοχής μας αξίζει το σεβασμό και την αγάπη μας για την πνευματική μας ζωή αλλά και την ιστορική μας ταυτότητα αφού φώτιζε και βοηθούσε τους οραματισμούς των υπόδουλων Ελλήνων χριστιανών για την ελευθερία τους.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ: ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Aπό τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΖΟ


Με ένα από τα σπάνια και πιο ενδιαφέροντα φαινόμενα της φύσης θα υποδεχτούμε την έλευση της φετινής εαρινής περιόδου: μία ολική έκλειψη Ηλίου, το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Μαρτίου, περίπου 13 ώρες πριν από την Εαρινή Ισημερία.
Η σκιά της Σελήνης θα καλύψει πλήρως τον ηλιακό δίσκο, λίγο πριν από τις 12:00 της Παρασκευής, όμως ελάχιστοι θα είναι οι τυχεροί κάτοικοι της Ευρώπης, οι οποίοι θα είναι σε θέση να δουν το φαινόμενο σε όλο του το μεγαλείο. Η έκλειψη θα γίνει ορατή ως ολική για περίπου δυόμιση λεπτά, μόνο από τις Νήσους Φερόες, ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισλανδία, και από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.
Νοτιότερα, το φαινόμενο θα είναι ορατό ως μερική έκλειψη. Στη χώρα μας συγκεκριμένα, θα δούμε το ήμισυ σχεδόν του ηλιακού δίσκου να καλύπτεται από τη Σελήνη. Κατά προσέγγιση, οι ώρες κατά τις οποίες το φαινόμενο θα είναι ορατό από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με το timeanddate.com, είναι οι εξής:
Αθήνα
Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:40
Μέγιστο έκλειψης: 11:44
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:50

Θεσσαλονίκη
Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:40
Μέγιστο έκλειψης: 11:46
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:55

Πάτρα
Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:36
Μέγιστο έκλειψης: 11:41
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:48

Ηράκλειο
Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:43
Μέγιστο έκλειψης: 11:43
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:45

Η παρατήρηση της έκλειψης θα πρέπει να γίνει μόνο με ηλιακά φίλτρα ή ειδικά γυαλιά ηλίου, τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο από εξειδικευμένα καταστήματα. Τα γυαλιά αυτά προστατεύουν 100% από όλες τις επικίνδυνες ακτινοβολίες, παρέχοντας απόλυτη ασφάλεια στην παρατήρηση του φαινομένου. Οι επιστήμονες, επίσης, προειδοποιούν ότι θα πρέπει να αποφεύγονται πρακτικές που ακολουθούσαν ορισμένοι στο παρελθόν, όπως καπνισμένα γυαλιά, μαυρισμένα φωτογραφικά φιλμ, CD κ.λπ., καθώς δεν παρέχουν την κατάλληλη προστασία.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι γονείς που έχουν μωρά. Οι ειδικοί συνιστούν να τα κρατήσουν μέσα στο σπίτι καθ' όλη τη διάρκεια της έκλειψης, καθώς (ειδικά κατά τη μεταφορά τους με καροτσάκια ή την παραμονή τους στα πορτ-μπεμπέ όπου βρίσκονται ξαπλωμένα) είναι δύσκολο να τα ελέγχουν για να μη σηκώσουν τα μάτια τους στον ουρανό έστω και για λίγα δευτερόλεπτα!
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2013. Για την επόμενη, η οποία θα είναι ορατή από την Ευρώπη, οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου θα πρέπει να περιμένουν έντεκα χρόνια, καθώς θα πραγματοποιηθεί στις 12 Αυγούστου 2026.
Πηγή: newsbomb

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ

Από τον ΔΗΜΟ ΚΙΤΣΙΚΟΥΔΗ

Απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο ο Αρχιμήδης έβαλε φωτιά στα πλοία των Ρωμαίων πριν τις Συρακούσες με την βοήθεια καθρεφτών. 

Ο Αρχιμήδης, Έλληνας μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης επινόησε ένα όπλο που ξεπερνά σε ευρηματικότητα όπλα, τα οποία σήμερα παρουσιάζονται σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Η καθηγήτρια Μέιερ γράφει πως πρόκειται για ένα όπλο που λειτουργούσε με δέσμη χαλκού που αντανακλούσε τις ακτίνες του ήλιου στα εχθρικά πλοία.
Φοιτητές στο πανεπιστήμιο MIT το 2005 κατάφεραν να αναπαραστήσουν την εφεύρεση του Αρχιμήδη. Μάλιστα κατάφεραν να βάλουν φωτιά σε πλοίο στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο με το όπλο αυτό των 2.200 ετών. Ένα άλλο όπλο με τον ίδιο μηχανισμό παρουσίασε το DARPA, ερευνητικό πρόγραμμα του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε μικροκύματα για να διεισδύσει στο δέρμα του θύματος προκαλώντας υψηλές θερμοκρασίες δημιουργώντας την αίσθηση της φλόγας.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ CERN


Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε την παρουσίαση για το CERN, όπως την ετοίμασαν και την πραγματοποίησαν σήμερα, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, οι μαθητές της Β' τάξης, Σαουλίδης Νικόλαος και Μπουδούρογλου Βασίλειος με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, κ. Γιαννίδου Χρυσούλας, έπειτα από την παρακολούθηση προχωρημένων μαθημάτων Φυσικής Σωματιδίων στο πρόγραμμα Masterclass 2015 στο ΑΠΘ. 

Για να δείτε την παρουσίαση κάντε κλικ εδώ.

Φωτογραφίες από την παρουσίαση: