Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΖΟ

Το μυστήριο με τα περίεργα μηνύματα τα οποία έρχονταν από το σύμπαν κατάφεραν να λύσουν οι επιστήμονες, σε ένα «γρίφο» που απασχολούσε την επιστημονική κοινότητα από το 2007.
Τα μηνύματα αυτά διαρκούν πολλές φορές λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Μάλιστα πολλά από αυτά έχουν παράξενα χαρακτηριστικά τα οποία έχουν μάλιστα οδηγήσει σε εικασίες ότι μπορεί να προέρχονται από κάποιας μορφής εξωγήινη ζωή. Πλέον όμως το μυστήριο λύθηκε.
Όπως μεταδίδει η Independent, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μυστηριώδη αυτά μηνύματα από έναν συγκεκριμένο γαλαξία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γαλαξίας αυτός πιθανόν να δημιουργήθηκε από την έκρηξη την σύγκρουση δύο αστέρες νετρονίων, όπως αναφέρει το περιοδικό «Nature». Πιθανότατα ο ήχος που ακουγόταν να προέρχονταν από τη σύγκρουση αυτή, καθώς οι δύο αστέρες σταδιακά έγιναν ένας.
Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ελπίζουν να καταφέρουν να δημιουργήσουν νέα μέσα τα οποία θα είναι σε θέση να μετρήσουν τις εκρήξεις και να καταφέρουν να εντοπίσουν από που προέρχονται.
Πηγή: huffingtonpost.gr

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕΣΩ ΣΚΕΨΗΣ

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΖΟ

Φαντάζει ως κάτι βγαλμένο από το «Matrix» ή κάποια παρεμφερή ταινία, ωστόσο φαίνεται ότι σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα: Ο λόγος για ένα εμφύτευμα με μικρά ηλεκτρόδια, το οποίο θα «πιάνει» τη λειτουργία νευρώνων από αιμοφόρα αγγεία κοντά στον εγκέφαλο, ανοίγοντας δρόμους για έλεγχο συσκευών μέσω σκέψης.
Το «stentrode» έχει δημιουργηθεί από Αυστραλούς ερευνητές και είναι μια μεταλλική συσκευή πλάτους τριών χιλιοστών, με σκοπό την απόκτηση πρόσβασης σε εγκεφαλικά σήματα για τον χειρισμό τεχνητών μελών ή αναπηρικών καροτσιών.
«Πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά. Αυτή η προσέγγιση δεν έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν. Τώρα έχουμε μια συσκευή που πρακτικά μπορεί να εμφυτευθεί και συντηρηθεί σε βάθος χρόνου» λέει σχετικά ο καθηγητής Τέρι Ο' Μπράιεν, του Τμήματος Ιατρικής του Melbourne University.
Το stentrode περιέχει ένα δίκτυο μικρών ηλεκτροδίων και εμφυτεύεται κοντά σε αιμοφόρο αγγείο δίπλα στον κινητικό φλοιό του ασθενούς, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο.
«Ήμασταν σε θέση να αναπτύξουμε την τεχνική ώστε να μπορούμε να σπρώξουμε το στεντ πάνω, μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία, στον εγκέφαλο από την καρωτίδα» σημειώνει ο καθηγητής Κλάιβ Μέι, του Florey Institute of Neuroscience and Mental Health.
Οι προκαταρκτικές δοκιμές μέχρι τώρα ήταν επιτυχείς και μέσα στο επόμενο έτος ασθενείς σε δύο αυστραλιανά νοσοκομεία θα λάβουν το εμφύτευμα.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την αυστραλιανή κυβέρνηση και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το stentrode θα βγει στην αγορά κατά το 2022.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΤΑ 30 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

Από την ΜΑΤΙΝΑ ΛΑΜΠΑΚΗ


Καθώς δεν είναι πάντοτε εύκολο να διακριθεί το μυθιστόρημα από τη νουβέλα, στη δημοσκόπηση συμμετείχαν και νουβέλες -και μάλιστα νουβέλα κατέκτησε την πρώτη θέση, και με μεγάλη διαφορά, στις προτιμήσεις όσων ψήφισαν. Και επειδή οι γνώμες διίστανται,σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να υπάρξει μία ίδια λίστα για όλους.Ωστόσο η παρακάτω δίνει μια γενική εικόνα που είτε περισσότερο είτε λιγότερο ταιριάζει σχεδόν στον καθένα.

Τα 30 καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα,λοιπόν, όπως ψηφίστηκαν σε δημοσκόπηση στο blog "Λωτοφάγοι" του Α. Πετρίδη, το καλοκαίρι του 2014:

1.       Α. Παπαδιαμάντης, «Η φόνισσα» 
2.       Δ. Σωτηρίου, «Ματωμένα Χώματα» 
3.       Μ. Λουντέμης, «Ένα παιδί μετράει τ᾽ άστρα» 
4.       Σ. Μυριβήλης, «Η ζωή εν τάφω» 
5.       Ν. Καζαντζάκης, «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» 
6.       Ν. Καζαντζάκης, «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» 
7.       Κ. Ταχτσής, «Το τρίτο στεφάνι» 
8.       Ε. Ροΐδης, «Η πάπισσα Ιωάννα» 
9.       Μ. Ιορδανίδου, «Λωξάντρα» 
10.    Ν. Καζαντζάκης, «Καπετάν Μιχάλης»
11.    Ν. Καζαντζάκης, «Ο τελευταίος πειρασμός» 
12.    Η. Βενέζης, «Αιολική γη» 
13.    Α. Σαμαράκης, «Το λάθος» 
14.    Μ. Καραγάτσης, «Η μεγάλη χίμαιρα» 
15.    Η. Βενέζης, «Το νούμερο 31328» 
16.    Α. Καρκαβίτσας, «Ο ζητιάνος» 
17.    Σ. Τσίρκας, «Ακυβέρνητες Πολιτείες: Λέσχη» 
18.    Ν. Καζαντζάκης, «Αναφορά στον Γκρέκο» 
19.    Σ. Τσίρκας, «Ακυβέρνητες Πολιτείες: Αριάγνη» 
20.    Α. Αλεξάνδρου, «Το κιβώτιο» 
21.    Π. Δέλτα, «Στα μυστικά του βάλτου»
22.    Σ. Τσίρκας, «Ακυβέρνητες Πολιτείες: Νυχτερίδα» 
23.    Χ. Μίσσιος, «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς»
24.    Μ. Καραγάτσης, «Το 10» 
25.    Μ. Καραγάτσης, «Γιούγκερμαν» 
26.    Α. Ζέη, «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» 
27.    N. Καββαδίας, «Βάρδια» 
28.    Β. Βασιλικός, «Ζ» 
29.    Γ. Βιζυηνός, «Μοσκώβ Σελήμ»
30.    Α. Παπαδιαμάντης, «Οι έμποροι των εθνών» 

"ΓΕΥΣΗ ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΟΥ", του Μάνου Κοντολέοντος

 από την ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΑ ΡΑΠΤΗ

[...] Η Φαίδρα δε μιλά. “Φαίδρα... Είσαι εκεί;”
“Ναι.” “Σ'αγαπώ... Το κατάλαβες;” “Κι εγώ σ' αγαπώ.” Απ' έξω από το παράθυρο της Φαίδρας το φεγγάρι -γεναριάτικο ολόφωτο φεγγάρι- μπαινοβγαίνει μέσα στα σύννεφα. Βαριά σύννεφα. Θα ξαναβρέξει.  [...]

Η Φαίδρα και ο Οδυσσέας είναι και οι δύο κάπου στα δεκαοχτώ τους χρόνια. Φοιτητές. Εκείνη σπουδάζει θεατρολόγος, εκείνος μαθηματικά και μουσική. Η Φαίδρα είναι τύπος μοναχικός. Έχει όνειρα που αναρωτιέται εάν ποτέ θα πραγματοποιήσει. Ο Οδυσσέας είναι περισσότερο δυναμικός. Αλλά ένας ερωτικός δεσμός που τον τραυμάτισε τον κάνει να είναι κάπως διστακτικός στις σχέσεις του με τους άλλους. Η Φαίδρα και ο Οδυσσέας θα γνωριστούνε και θα ερωτευτούν ο ένας τον άλλο. Μια νέα σελίδα, λένε, ανοίγεται στη ζωή τους. Όμως δεν ξέρουν, δεν μπορεί να ξέρουν, ότι αυτή η νέα σελίδα δεν προορίζεται να περιγράψει τον ανώφελο έρωτα δύο νέων ανθρώπων, αλλά την τραγική ιστορία δύο θυμάτων του AIDS.

Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που καταγράφει τις ψυχολογικές διακυμάνσεις δύο νέων και των δικών τους, καθώς αντιμετωπίζουν την φοβερή ασθένεια του τέλους του εικοστού αιώνα.


“Όνειρο γλυκό που ξαφνικά γίνεται εφιάλτης.”

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΒΟΛΕΫ: 3ο ΓΕΛ ΣΕΡΡΩΝ - ΓΕΛ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΑΣ 2-0

Ρεπορτάζ του αγώνα από τον ΣΠΥΡΟ ΜΠΑΤΖΟ.



Στα πλαίσια των σχολικών αγώνων βόλεϋ αγοριών, στις 19 Φεβρουαρίου 2016, διεξήχθησαν οι αγώνες ανάμεσα στα σχολεία που πέρασαν στην επόμενη φάση. Η αναμέτρηση που κέντρισε το ενδιαφέρον όλων ήταν αυτή  των Γενικού Λυκείου Μαυροθάλασσας, κατόχου του τροπαίου, και 3ου Λυκείου Σερρών. Οι  δύο ομάδες, έπειτα από καθυστέρηση λόγω τεχνικών προβλημάτων, μπήκαν δυναμικά στο γήπεδο με την κερκίδα να ζητωκραυγάζει για τους τροπαιούχους.  Πριν την έναρξη του παιχνιδιού κάνεις δεν περίμενε αυτήν την εξέλιξη. Το 3ο κατάφερε με μαγικά σερβίς να πάρει μία μεγάλη διαφορά 7-1, αλλά με την παρέμβαση ενός σύντομου Τάιμ Άουτ οι «χωριάτες» συνήλθαν και κατάφεραν να φέρουν ξανά στα ίσα το παιχνίδι. Οι ρόλοι, όμως, αντιστράφηκαν και πάλι με τη διαφορά να εκτοξεύεται σε 8 πόντους με το πείσμα της Μαυροθάλασσας να βγαίνει στο γήπεδο και να πλησιάζουν στο -2. Από εκεί και πέρα ο αγώνας έπαψε να έχει ενδιαφέρον πλέον αφού μετατράπηκε σε μονόλογο για το 3ο. Κατάφεραν να πάρουν το πρώτο σετ με 25-19 και πήγαν στο πάγκο με προβάδισμα. Το δεύτερο σετ ξεκίνησε εντυπωσιακά με το σκορ να εναλλάσσεται συνεχώς και η κατάσταση να «ανάβει» . Το πάθος και η δίψα για νίκη ήταν φανερά στα πρόσωπα των μαθητών. Μετά το 7-7 και τις λάθος επιλογές της των φιλοξενούμενων  δόθηκε το δικαίωμα στους γηπεδούχους να προηγηθούν. Κατάφεραν να πλησιάσουν και πάλι οι «χωριάτες» αλλά τα λάθος σφυρίγματα και το άγχος οδήγησαν σε μία εύκολη νίκη του 3ου με 2-0 σετ. Η απογοήτευση στα μάτια των παικτών της Μαυροθάλασσας, καθώς δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους, ήταν φανερή.

Σύνθεση ΓΕΛ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΑΣ: Μπάτζος, Σάρα, Ιατρούδης, Νερατζίδης, Κιτσικούδης, Σαουλίδης, Μπίλιος, Παντικίδης, Κικιόπουλος

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ ΕΡΧΕΤΑΙ

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΖΟ


Η Γη εισέρχεται σε άλλη μια περίοδο παγετώνων

Σύμφωνα με τον γνωστό ωκεανολόγο Μοτοτάκα Νακαμούρα η Γη εισέρχεται σε άλλη μια περίοδο παγετώνων πράγμα που υποστήριξαν και άλλοι Ιάπωνες επιστήμονες.
Μάλιστα, παγώνει τόσο πολύ, που ο φλοιός παγετού μπορεί να φτάσει σχεδόν μέχρι τους τροπικούς. Πράγμα που έχει άλλωστε συμβεί και πάλι στην ιστορία της Γης. Για ένα παρόμοιο σενάριο μιλούν σήμερα πολλοί επιστήμονες, αναφερόμενοι σε στοιχεία πολυετών παρατηρήσεων του κλίματος της Γης. Σημειώνουν ότι συνολικά στον πλανήτη έχουν καταγραφεί 15 περίοδοι παγετώνων διάρκειας 10 χιλιάδων ετών ο καθένας.
Σήμερα ζούμε στα τέλη μιας περιόδου ανάμεσα σε δύο περιόδους παγετώνων, και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη περίοδο παγετώνων.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

2015: ΤΟ ΠΙΟ ΘΕΡΜΟ ΕΤΟΣ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΖΟ


Η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει, όπως επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Το 2015 ήταν η πιο θερμή χρονιά στα χρονικά, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών, δηλαδή το 1880. Σ’ αυτό συνετέλεσαν τόσο το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όσο και το Ελ Νίνιο.
«Το 2015 θα ήταν η θερμότερη χρονιά στα χρονικά, ακόμη και χωρίς το Ελ Νίνιο. Αλλά επειδή συνέβαινε παράλληλα και αυτό το φαινόμενο, στα τέλη του 2015, οδήγησε την παγκόσμια θερμοκρασία, ακόμη υψηλότερα, από ό,τι ήταν μέχρι τότε» δήλωσε ο επιστήμονας της NASA, Κόμπτον Τάκερ.
Η μελέτη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ επιβεβαιώνει τα ευρήματα της NASA και του Εθνικού Ωκεανογραφικού και Ατμοσφαιρικού Οργανισμού, ότι για πρώτη φορά, η παγκόσμια θερμοκρασία το 2015 ήταν έναν βαθμό Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή.
«Είχαμε προφανώς το πιο θερμό έτος συνολικά, την πιο ζεστή πενταετία, την πιο ζεστή δεκαετία. Δεν υπάρχει παύση στην παγκόσμια υπερθέρμανση» εξήγησε η Κλερ Νάλις, εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Τι συνεπάγεται αυτό; Η πιο θερμή ατμόσφαιρα κατακρατά περισσότερους υδρατμούς και αυτό προκαλεί εντατικοποίηση των καταιγίδων και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.
«Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, περιμένουμε ακραία φαινόμενα, να αυξηθούν οι καύσωνες και οι σφοδρές βροχοπτώσεις. Πρέπει να κρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από το απόλυτο υψηλό των 2 βαθμών Κελσίου, έτσι ώστε να έχουμε μια σοβαρή ελπίδα να ζήσουμε με τον τρόπο που ζούμε σήμερα» υπογραμμίζει η Κλερ Νάλις, εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, τον Δεκέμβριο, στο Παρίσι, 195 κράτη συμφώνησαν να πάρουν μέτρα για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, κάτι που ίσως μετριάσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: euronews

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΣΤΟ SUPERMARKET

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ

Στο supermarket:
- Βάλε μου μισό κιλό φέτα.
- Είναι 650, να τ' αφήσω;
- Άστο και βάλε μου μισό κιλό φέτα !

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

"Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ", του Μάρκους Ζούσακ

Από την ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΑ ΡΑΠΤΗ


 “...Ναι, συχνά τη θυμάμαι, και σε μία από τις τεράστιες τσέπες μου έχω κρατήσει την ιστορία της να την αφηγηθώ εκ νέου.Είναι μία από τις πολλές ιστορίες που κουβαλάω, και που η καθεμιά τους φαντάζει εξωπραγματική. Και όλες τους προσπαθούν -προσπαθούν απελπισμένα- να μου αποδείξουν πως εσείς, και η ανθρώπινη ύπαρξή σας, αξίζετε τον κόπο. Ορίστε μία από αυτές. Η κλέφτρα των βιβλίων.Αν κάνετε κέφι, ελάτε μαζί μου.Θα σας διηγηθώ μία ιστορία. Θα σας δείξω κάτι.” -Ο αφηγητής σας-

Η μικρή Λίζελ φτάνει στο σπίτι των ανάδοχων γονιών της έχοντας χάσει την οικογένειά της. Στην κατοχή της έχει μόνο ένα κλεμμένο εγχειρίδιο ενός νεκροθάφτη, το οποίο δεν μπορεί καν να διαβάσει, αφού δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση. Αυτή θα είναι η αρχή της καριέρας της ως... κλέφτρας.
Η Λίζελ θα αρχίσει να κλέβει βιβλία -βιβλία που πετάνε οι ναζί στη φωτιά για να τα κάψουν, βιβλία από τη βιβλιοθήκη του δημάρχου, βιβλία που τη συντροφεύουν στις περιπέτειές της παρέα με το φίλο της, Ρούντι, στους δρόμους της πόλης, βιβλία που θα γεμίσουν τις ώρες του άλλου φίλου της, του κυνηγημένου Μαξ.
Κι ενώ οι βόμβες των Συμμάχων πέφτουν συνεχώς και οι σειρήνες ουρλιάζουν, η Λίζελ μοιράζεται τα βιβλία της με τους γείτονές της στα καταφύγια και βρίσκει σ' αυτά παρηγοριά. Μέχρι που κάποια μέρα η σειρήνα θα αργήσει να σφυρίξει...

Μία ιστορία για την δύναμη της ανθρωπιάς, για τις ανατροπές της ζωής, αλλά και για την αστείρευτη γοητεία των βιβλίων. Μία ιστορία που θα συγκινήσει. Η ιστορία της κλέφτρας των βιβλίων.

Τι θα γινόταν εάν έπρεπε να κρύψεις κάτι για να το σώσεις;



Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΟΠΟΙΟΣ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΠΕΡΠΑΤΕΙ...

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ


Συζητούσαν δυο κυνηγοί άγριων ζώων . - Κάποτε βρισκόμουν στην ζούγκλα . Εκεί λοιπόν που περπατούσα ήσυχος και αμέριμνος ακούω πίσω μου βήματα . Γυρνάω λοιπόν και τι να δω! Με είχε πάρει από πίσω ένα τεράστιο λιοντάρι . Κόντεψα να μείνω από την τρομάρα μου ... Τι να κάνω ... Άρχισα να τρέχω , να τρέχω, όσο πιο γρήγορα μπορούσα . Μπροστά εγώ , πίσω το λιοντάρι . Έτρεχα , έπεφτα .. έτρεχα , έπεφτα . Όμως ευτυχώς αυτό δεν με προλάβαινε . - Και καλά ... του λέει ο άλλος με το στόμα ανοιχτό . Απορώ πως δεν ... τα έκανες πάνω σου βρε άνθρωπέ μου . - Καλά , του απαντάει ο άλλος ... που νομίζεις ότι σκόνταφτα και έπεφτα συνέχεια ???? ...?