Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Το τζιπ


Από τον ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ


Κάποιος αγοράζει πανάκριβο και ολοκαίνουργιο τζιπ. Το βράδυ το παρκάρει κάτω από το σπίτι του. Περνάει πιτσιρικάς, κοιτάει το τζιπ, τού 'ρχεται φαεινή ιδέα, βγάζει σουγιά και πλάι στην ένδειξη 4Χ4 χαράζει στη λαμαρίνα =16!
Το πρωί ο τύπος τραβάει τα μαλλιά του. Πάει στην αντιπροσωπεία, όπου δέχονται να του αλλάξουν το καπό, μια που δεν συμπλήρωσε ούτε μέρα που πήρε το αμάξι...
Το ίδιο βράδυ ξαναπερνάει ο πιτσιρικάς, βλέπει το 4Χ4 να αστράφτει πάλι, ξαναβγάζει το σουγιά και ξαναχαράζει στη λαμαρίνα =16. Το άλλο πρωί ο ιδιοκτήτης στα πρόθυρα εμφράγματος ξαναπάει στην αντιπροσωπεία.
- Κοιτάξτε κύριε, του λένε εκεί, δυστυχώς υπάρχουν πολλά τέτοια παλιόπαιδα και το ίδιο πρόβλημα το 'χουν κι άλλοι ιδιοκτήτες τζιπ. Για να μην κάνετε συνέχεια αυτή τη δουλειά λοιπόν, εμείς έχουμε φτιάξει μια πατέντα, όπου κολλάμε ένα μεταλλικό πλαίσιο πάνω στο πίσω καπό, το οποίο γράφει 4Χ4=16, με όμορφα καλλιτεχνικά γράμματα. Κι έτσι δεν έχουν πια τι να γράψουν και γλιτώνετε. Αν παρατηρήσετε θα δείτε πολλά τζιπ με αυτό το κόλπο. Τι λέτε;
Τι να πει... βάζει το μεταλλικό πλαίσιο με 4Χ4=16 και επιστρέφει σπίτι.
Το βραδύ περνάει ο πιτσιρικάς, βλέπει το 4Χ4=16 και προβληματίζεται. Ξύνει το κεφάλι για λίγο και τελικά βγάζει το σουγιά και χαράζει στο καπό ακριβώς από κάτω: ΣΩΣΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣ!!!!!!

"ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ", του Τζότζο Μόις

Από την ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ


Το βιβλίο γράφτηκε από τον Τζότζο Μόις και έχει να κάνει με έναν τετραπληγικό τριανταπεντάρη τον Γουίλ Τρέινορ , πρώην πετυχημένο, ωραίο και πλούσιο άντρα, ο οποίος αποφασίζει να δώσει τέρμα στη ζωή του σε έξι μήνες καταφεύγοντας στη λύση της ευθανασίας σε ένα νοσοκομείο ειδικό για τέτοιες ανίατες περιπτώσεις. Η Λουίζα Κλαρκ είναι ένα επαρχιωκόριτσο δίχως ιδιαίτερα όνειρα αλλά με ιδιαίτερα σθεναρή προσωπικότητα που πιάνει δουλειά στο σπίτι του Γουίλ με προορισμό να πείσει τον ανάπηρο άντρα να μην υλοποιήσει την απόφασή του. Η συνάντηση των δύο ανθρώπων ενεργοποιεί μια πολύ ενδιαφέρουσα λογοτεχνικά ανάφλεξη όχι μόνο ερωτικής φύσης αλλά βαθιά ανθρώπινης ενώ ταυτόχρονα αναγκάζει τον αναγνώστη μέσα από μια παραδόξως εξαιρετικά περιπετειώδη αφήγηση, να προβληματιστεί πάνω στο δίλημμα της ευθανασίας

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ


Από τον ΤΑΣΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (Π.Α.Ο.) είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1908, ενώ έμβλημά του αποτελεί το τριφύλλι, σύμβολο ισορροπίας, ενότητας και καλοτυχίας. Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά σωματεία, τα αρχαιότερα αθλητικά στη χώρα και ταυτόχρονα τα πρώτα που με αφορμή την έλευση του ποδοσφαίρου σε αυτή ιδρύθηκαν από νεαρούς αθλητές –με εξέχουσα φυσιογνωμία το Γιώργο Καλαφάτη– που θέλησαν να ασχοληθούν και να διαδώσουν το καινούριο σπορ. Σύντομα επεκτάθηκε επίσης σε άλλα, ως πολυαθλητικός πλέον όμιλος και υπήρξε πρωτεργάτης της εισαγωγής στην Ελλάδα μιας σειράς αθλημάτων, καθώς αποτέλεσε τον πρώτο ή από τους πρώτους που καλλιέργησαν τα ποδόσφαιρο, πυγμαχία (το 1912), ξιφασκία (1912), βόλεϊ (1919), μπάσκετ (1919), πινγκ πονγκ (1924), χόκεϊ επί χόρτου (1927 ή 1928) και χάντμπολ (1929). Πρωτοστάτησε ακόμα στη διάδοση του γυναικείου μπάσκετ (η ομάδα του ήταν ο σκαπανέας), στίβου, πινγκ πονγκ, ποδοσφαίρου και ράγκμπι.

Έχοντας αναπτύξει κατά τη διάρκεια της ιστορίας του 30 αθλήματα συνολικά, σήμερα διατηρεί 22 τμήματα (μη συνυπολογισμένων των υποδομών) σε επίπεδο ερασιτεχνικό και επαγγελματικό (ανδρικά βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο), 19 από τα οποία σε 17 ολυμπιακά αθλήματα. Το βόλεϊ ανδρών και γυναικών εδρεύουν στο κλειστό του Πανελλήνιου ΓΣ (Πεδίον του Άρεως), το πόλο στο Ιλίσιο κολυμβητήριο της ομώνυμης συνοικίας, το μπάσκετ ανδρών στο κλειστό του ΟΑΚΑ (Μαρούσι) και οι καταδύσεις, κολύμβηση, στίβος σε άλλες εγκαταστάσεις του ίδιου. Εκτός ορισμένων που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, τα υπόλοιπα τμήματα έχουν ως έδρα την ιστορική του συλλόγου, το γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης στους Αμπελοκήπους του δήμου Αθηναίων.

Με εκατοντάδες τρόπαια στο ενεργητικό του, ο Παναθηναϊκός είναι από τα περισσότερο επιτυχημένα σωματεία σε εγχώριο επίπεδο, τόσο στα ομαδικά αθλήματα του βόλεϊ (το γυναικείο τμήμα κορυφαίο σε τίτλους πρωταθλητή έναντι των αντιπάλων του), μπάσκετ (αντίστοιχα το ανδρικό), ποδοσφαίρου, όσο και τα ατομικά με προεξάρχοντα τα τμήματα της ποδηλασίας (κορυφαίο σε δημόσιας οδού και πίστας ανδρών), πυγμαχία (επίσης), όπως και άρσης βαρών, καταδύσεων, κολύμβησης, ξιφασκίας, πινγκ πονγκ, σκοποβολής, στίβου και το ανενεργό πλέον για σκάκι. Στο διεθνές επίπεδο έχει κατακτήσει ένα Βαλκανικό κύπελλο ποδοσφαίρου ανδρών (1977), 6 πρωταθλήματα Ευρώπης (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011) και ένα Διηπειρωτικό κύπελλο (1996) στο ανδρικό μπάσκετ. Ακόμα, πλήθος αθλητριών και αθλητών του κέρδισαν μετάλλια και διακρίσεις με τα εθνικά χρώματα, στεφόμενοι νικητές σε Βαλκανικούς, Μεσογειακούς και Ολυμπιακούς αγώνες, πρωταθλητές Ευρώπης και παγκόσμιοι.

Ειδικότερα, τα ανδρικά τμήματα μπάσκετ και ποδοσφαίρου έχουν διαγράψει εντυπωσιακές πορείες κατά τη διεθνή τους παρουσία. Το δεύτερο πρόκειται για το μοναδικό από την Ελλάδα που αφενός μετείχε σε τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών και του Διηπειρωτικού κυπέλλου το 1971, αφετέρου έχει αγωνιστεί στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της UEFA, συγκεκριμένα δε δυο φορές (1985 και 1996). Το μπάσκετ αποτελεί αντίστοιχα το πλέον επιτυχημένο από όλα τα ελληνικά, καθώς και τα περισσότερα της Ευρώπης κατακτώντας 6 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα γεγονός που το κατατάσσει στη τρίτη σχετική θέση (έπειτα τη Ρεάλ Μαδρίτης των 9 και τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας) των 7, με το 2007 και το 2009 να πετυχαίνει τριπλ κράουν. Συνολικά, ο Παναθηναϊκός έχει προκριθεί 13 φορές σε τελικό αγώνα ή αγώνες διεθνών κυπέλλων ομαδικών αθλημάτων (με χρονολογική σειρά: ανδρικά ποδόσφαιρο 2, βόλεϊ 2, μπάσκετ 7 και γυναικείο βόλεϊ 2), ενώ άλλες δύο διεκδίκησε κάποιο διηπειρωτικό έπαθλο (ποδόσφαιρο το 1991, μπάσκετ το 1996 με επιτυχία).

Σε ατομικό επίπεδο, ξεχωρίζουν οι εξής διεθνείς διακρίσεις αθλητών: το ασημένιο του Κώστα Μυλωνά στο πιστόλι ταχύτητας κατά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής 1947, το ασημένιο στο άλμα επί κοντώ του Χρήστου Παπανικολάου κατά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου 1966 και βασικά το παγκόσμιο ρεκόρ του το 1970 –μοναδικό για άνδρα αθλητή στην ιστορία του ελληνικού στίβου–, τα χρυσά του Λεωνίδα Σαμπάνη κατά τα Παγκόσμια πρωταθλήματα άρσης βαρών 1995, 1998 και κυρίως τα αργυρά του των Ολυμπιακών αγώνων 1996, 2000 και τέλος το χάλκινο μετάλλιο της Πηγής Δεβετζή στο τριπλούν κατά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου 2004, πεντέμισι μήνες πριν αναδειχθεί δεύτερη ολυμπιονίκης με την 7η τότε και 8η έως σήμερα καλύτερη επίδοση σε ανοικτό και κλειστό στίβο (που την κατατάσσει 4η κορυφαία όλων των εποχών στο αγώνισμα).

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΑΟΚ, ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Από τον ΗΡΑΚΛΗ ΛΙΟΛΙΟ 


Χθες το βράδυ στη Νέα Σμύρνη αποδείχθηκε γι’ ακόμη μία φορά ποια είναι η καλύτερη Ελληνική ομάδα. Το ξέραμε βέβαια, απλά ήρθε και αυτός ο ημιτελικός κυπέλλου σε μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή, να μας τονώσει την αίσθηση που είχαμε.


Ο ΠΑΟΚ έχει παίξει μπαλάρα  και άλλες φορές φέτος, απλά σε αυτό το χρονικό  σημείο, είχαν προκύψει κάποια θέματα που περιμέναμε να δούμε πώς και… αν θα τα ξεπεράσει.

Η ομάδα του Λουτσέσκου έδινε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι με έναν δυνατό αντίπαλο. Ο ΠΑΟΚ έπαιζε εκτός έδρας χωρίς τη συμπαράσταση του κόσμου του. Ο ΠΑΟΚ προέρχονταν από μία ψυχολογική δοκιμασία, ενώ ο Πανιώνιος έδινε τον αγώνα της χρονιάς και θεωρητικά είχε προετοιμαστεί καλύτερα.

Παρολ’ αυτά ο ΠΑΟΚ μπήκε στο γήπεδο και παρά το ότι έπαιζε χωρίς τον αναντικατάστατο Μάτος, έκανε ένα τρομακτικό πρώτο ημίχρονο. Η ομάδα του Λουτσέσκου κυριάρχησε σε  απίστευτο βαθμό, αφού πέρα από το 0-2 και τις φάσεις, αυτό το 18-82 κατοχής σε κάποια στιγμή κατά το ημίωρο, ήταν πραγματικά… απίστευτο.

Ομαδάρα, μπαλάρα, με πάθος, με συνδυασμούς, με αυτοματισμούς, με άπειρα κλεψίματα, με φάσεις, αλλά κυρίως με μεγάλο θυμό! Τσατισμένοι ήταν για τη χαρά του παιχνιδιού που τους στέρησαν την Κυριακή! Κάπως έτσι αντί να την «πληρώσει» ο Ολυμπιακός, την «πλήρωσε» ο Πανιώνιος! Και στην τελική…… Δεν χάνεις από τον ΠΑΟΚ μόνο αν… φύγεις από το γήπεδο!!!

Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΣΚΑΡ ΓΚΑΡΘΙΑ


Από τον ΘΟΔΩΡΗ ΔΕΛΗΜΠΑΛΤΑ

Το πόρισμα για τον τραυματισμό του Γκαρθία συντάχθηκε από την ιατροδικαστή κ. Ζαγγελίδου και εστάλη στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας. Η Ελένη Ζαγγελίδου τοποθετήθηκε σχετικά στον τύπο λέγοντας ότι «μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι από την εξέταση που κάναμε διαπιστώνεται ύπαρξη σωματικής βλάβης, που πρέπει να μεσολαβήσουν κάποιες ημέρες για να αποκατασταθεί. Το δικό μας σκέλος δεν αφορά την διαδικασία του αγώνα υπό την έννοια του αθλητικού δικαίου αλλά το ποινικό δίκαιο. Μας ζητήθηκε αυτή η εξέταση που την κάναμε και αποστείλαμε τα ευρήματά της». Η κ. Ζαγγελίδου αναφέρει στην εξέταση που έκανε στις 26 Φλεβάρη ότι το εύρημα ήταν μία διακριτή κάκωση προσώπου (σ.σ. θλαστική εξοίδηση του άνω χείλους του στόματος αριστερά και επιπολής τραύμα του βλεννογόνου του άνω χείλους του στόματος αριστερά, σε έδαφος εξοίδησης / εκχύμωσης).

Επίσης αναφέρει άλγος κεφαλής, άλγος αυχένα και άλγος κροταφογναθικής άρθρωσης. Έφερε αυχενικό κηδεμόνα. Επίσης η αξονική αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που έγινε στις 27 Φλεβάρη είχε εικόνα ήπιου ευθειασμού.

ΡΟΝΑΛΝΤΟ (Το φαινόμενο)


Από τον ΙΩΑΝΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Ο Ρονάλντο ήταν από τους καλύτερους επιθετικούς κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1990 καθώς και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Έχει κατακτήσει τρεις φορές το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς.
Ο Ρονάλντο έγινε γνωστός χάρη στην απίστευτη ικανότητα του να σκοράρει με χαρακτηριστική ευκολία. Δεν αποτελούσε όμως έναν απλό επιθετικό. Διέθετε γνωρίσματα που αρκούσαν για να θεωρηθεί ως ένας από τους καλύτερους σέντερ φορ που έχουν παίξει ποδόσφαιρο. Ήταν απίστευτα ταχύς με γερό κορμί, ένας φανταστικός συνδυασμός για επιθετικό. Η ικανότητα του να σκοράρει εκμεταλλευόμενος παράλληλα την εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση, του επέτρεψε να συνυφαίνει το θέαμα με την ουσία, γι´αυτό άλλωστε αγαπήθηκε πολύ από τους οπαδούς του ποδοσφαίρου γενικότερα και όχι μόνο των ομάδων στις οποίες αγωνίστηκε (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν, Ίντερ).

ΓΟΥΙΛΙΑΝ


Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΠΕΤΣΑ

Ο Ιταλός κόουτς, δεν εμπιστεύθηκε όσο ίσως θα έπρεπε, τον ποδοσφαιριστή, στην πρώτη του χρονιά στον λονδρέζικο σύλλογο, αφού τον άφησε να ολοκληρώσει 90λεπτο αγώνα στα παιχνίδια προς την κατάκτηση του τίτλου της Premier League, μονάχα δύο φορές! «Ορισμένα πράγματα συμβαίνουν δίχως να μπορούμε να τα καταλάβουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος έχει μια “αποστολή” για την οποία έρχεται στον κόσμο και η δική μου, αυτή τη στιγμή, είναι να βρίσκομαι στην Τσέλσι. Είτε είμαι στο αρχικό σχήμα, είτε στον πάγκο, είμαι στην Τσέλσι» δήλωσε ο Γουίλιαν που έχοντας αποδεχθεί το πεπρωμένο και την “αποστολή” του στο ζωή και το ποδόσφαιρο, άφησε σε δεύτερη μοίρα ακόμα και τη μάχη που έδωσε η μητέρα του με την επάρατη νόσο, για περίπου 3 χρόνια! Ο ίδιος, βέβαια, το κουβαλούσε μέσα του και απλά προσπαθούσε να την κάνει χαρούμενη και περήφανη, ακόμα κι αν εκείνη δεν μπορούσε ν' αντιληφθεί πολλά πράγματα. Ίσως ακόμα και το γεγονός πως δεν τον είχε δίπλα της σε μεγάλο διάστημα, δεν το καταλάβαινε. 
Τον Σεπτέμβρη του 2016, ο Γουίλιαν δημοσιοποίησε τον... Γολγοθά που ανέβαινε σε προσωπικό επίπεδο και την προσπάθεια της αγαπημένης του μητέρας να νικήσει τον καρκίνο, επί 2,5 χρόνια. Χημειοθεραπείες, επεμβάσεις, ένα κρεβάτι, πολύς πόνος... Ο Βραζιλιάνος, πρόσφερε τις υπηρεσίες του αδιάλλειπτα στην Τσέλσι και μάλιστα, έμαθε όντας σε... υπηρεσία, για τον χαμό της μητέρας του λίγους μήνες αφότου είχε κάνει γνωστή την μεγάλη της περιπέτεια. Έκτοτε, φυσικά, κάθε γκολ το αφιερώνει σ' εκείνη σηκώνοντας τα χέρια προς τον ουρανό και κλείνοντας τα μάτια για να της μιλήσει και να της πει πως ό,τι κάνει, στη ζωή του και το ποδόσφαιρο, το κάνει και για εκείνη.
 Έχει άριστη χημεία, εντός κι εκτός γηπέδου, με τον Εντέν Αζάρ. Με τον Βέλγο, έχουν γίνει πλέον αυτοκόλλητοι, με τον Γουίλιαν να έχει σκοράρει 7 φορές από ασίστ του καλού του φίλου, ο οποίος με τη σειρά του είχε προσφέρει μόλις 6 γκολ στον Φερνάντο Τόρες στη θητεία του στους «μπλε» και 5 τέρματα είχαν πετύχει χάρη σ' εκείνον οι Λάμπαρντ, Όσκαρ, Κόστα και Φάμπρεγας. Σε 28 αναμετρήσεις φέτος με τη φανέλα των Πρωταθλητών, ο διεθνής εξτρέμ έχει ολοκληρώσει έξι 90λεπτα και από τα 2.520 αγωνιστικά λεπτά, έχει συμμετοχή στα 1.321, που μεταφράζεται σε ένα ποσοστό του 50%! Ο Αντόνιο Κόντε μάλλον είναι τυχερός – τη δεδομένη χρονική στιγμή – που ο Γουίλιαν δεν έγινε ακόμα ένας από αυτούς που εμπιστεύεται ξανά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Βραζιλιάνος χαίρει της εκτίμησης και του θαυμασμού του Πορτογάλου κόουτς από τη συνύπαρξή τους στην μπλε πλευρά του Λονδίνου και μάλιστα, ο νυν τεχνικός των «κόκκινων διαβόλων» παραδέχεται πως το καλοκαίρι του 2016, όταν και βρέθηκε στο «Ολντ Τράφορντ», προσπάθησε να πάρει τον ποδοσφαιριστή της Τσέλσι αλλά δεν τα κατάφερε. 
Στα τελευταία τρία παιχνίδια, ο «Γουίλι» έχει τέσσερα γκολ. Δύο απέναντι στη Χαλ για το Κύπελλο Αγγλίας με όμορφα τελειώματα κι από ένα πέτυχε κόντρα σε Μπαρτσελόνα (με... μπόνους δύο δοκάρια προτού σκοράρει) και Μαν. Γιουνάιτεντ.