Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

"Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ", του Μάρκους Ζούσακ

Από την ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΑ ΡΑΠΤΗ


 “...Ναι, συχνά τη θυμάμαι, και σε μία από τις τεράστιες τσέπες μου έχω κρατήσει την ιστορία της να την αφηγηθώ εκ νέου.Είναι μία από τις πολλές ιστορίες που κουβαλάω, και που η καθεμιά τους φαντάζει εξωπραγματική. Και όλες τους προσπαθούν -προσπαθούν απελπισμένα- να μου αποδείξουν πως εσείς, και η ανθρώπινη ύπαρξή σας, αξίζετε τον κόπο. Ορίστε μία από αυτές. Η κλέφτρα των βιβλίων.Αν κάνετε κέφι, ελάτε μαζί μου.Θα σας διηγηθώ μία ιστορία. Θα σας δείξω κάτι.” -Ο αφηγητής σας-

Η μικρή Λίζελ φτάνει στο σπίτι των ανάδοχων γονιών της έχοντας χάσει την οικογένειά της. Στην κατοχή της έχει μόνο ένα κλεμμένο εγχειρίδιο ενός νεκροθάφτη, το οποίο δεν μπορεί καν να διαβάσει, αφού δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση. Αυτή θα είναι η αρχή της καριέρας της ως... κλέφτρας.
Η Λίζελ θα αρχίσει να κλέβει βιβλία -βιβλία που πετάνε οι ναζί στη φωτιά για να τα κάψουν, βιβλία από τη βιβλιοθήκη του δημάρχου, βιβλία που τη συντροφεύουν στις περιπέτειές της παρέα με το φίλο της, Ρούντι, στους δρόμους της πόλης, βιβλία που θα γεμίσουν τις ώρες του άλλου φίλου της, του κυνηγημένου Μαξ.
Κι ενώ οι βόμβες των Συμμάχων πέφτουν συνεχώς και οι σειρήνες ουρλιάζουν, η Λίζελ μοιράζεται τα βιβλία της με τους γείτονές της στα καταφύγια και βρίσκει σ' αυτά παρηγοριά. Μέχρι που κάποια μέρα η σειρήνα θα αργήσει να σφυρίξει...

Μία ιστορία για την δύναμη της ανθρωπιάς, για τις ανατροπές της ζωής, αλλά και για την αστείρευτη γοητεία των βιβλίων. Μία ιστορία που θα συγκινήσει. Η ιστορία της κλέφτρας των βιβλίων.

Τι θα γινόταν εάν έπρεπε να κρύψεις κάτι για να το σώσεις;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου